Interprime, de beste voor binnen

Adviezen

Gefeliciteerd. U werkt met Interprime van IP.

Om het optimale resultaat uit uw panelen te halen, geven wij u hier enkele gebruikswenken die van toepassing zijn op opslag, transport en bewerking van plaatmateriaal.

Transport en opslag

Voor een goede verwerking van plaatmateriaal is het noodzakelijk de platen op een juiste wijze te transporteren en op te slaan.

Netjes stapelenFiguur 1 De platen op een vlakke ondergrond met voldoende ondersteuning opslaan. Bij meer pakketten de balkjes recht op elkaar leggen.

Dit moet plaatsvinden op een droge en vlakke ondergrond in een ruimte waar weer en wind geen invloed hebben op het materiaal. Is dit niet mogelijk dan moet het plaatmateriaal afgedekt worden onder een dekzeil waarbij ventilatie onder het zeil mogelijk is.

Slordige stapel. Zo niet dus.Figuur 2 Foutieve stapeling van platen. De kans op beschadiging van hoeken en randen is hier groot; ook zal er langs de randen verkleuring optreden.

Opslag op pallets of op regels met een hart-op-hartafstand van 600 mm met een maximale stapelhoogte van circa 1 meter verdient de voorkeur. De verschillende platen moeten recht boven elkaar liggen om beschadiging van de hoeken en randen en verkleuringen te voorkomen. Stapelt men meer pakketten boven elkaar dan moeten de balkjes tussen de pakketten recht boven elkaar worden aangebracht. Draagt men de platen een voor een, dan moet dat rechtop. Gecoate platen mogen bij het oppakken niet over elkaar schuiven teneinde krassen en beschadigingen te voorkomen.

Bewerking

Gebruik altijd scherp gereedschap. Zaag met een fijngetande handzaag, met minimaal 7 tanden per 25 mm of een fijngetand hardmetalen cirkelzaagblad. Laat bij gebruik van een cirkelzaag de zaagtanden 10 à 15 mm door het plaatoppervlak steken. Een slechte ondersteuning vergroot de kans op een slechte zaagsnede met spaanders en splinters, borg de plaat daarom goed.

Voor een juiste maatvoering moet er net naast de zaaglijn worden gezaagd. Breng de merklijn bij gebruik van een handzaag aan op de zichtzijde. Bij een cirkelzaag moet dat juist aan de zijde die na montage niet in het zicht komt. Gebruik voor het bevestigen van platen bij voorkeur schroeven. Het is raadzaam de schroefgaten eerst voor te boren en vervolgens het gat voor de schroefkop te verzinken.

Voorboren: altijd doen.Figuur 3 Schroefgaten in de plaat voorboren met een diameter gelijk aan de steel van de schroef. Vervolgens met een verzink- of soevereinboor de schroefkop verzinken

Interprime-X okoumé” voor toepassing buiten maakt nu deel uit van de nieuwe lijn X-PRIME: www.x-prime.nl. U kunt ook bellen: 0183 353 000.

Tips voor afwerking

Om het optimale resultaat uit uw panelen te halen, geven wij u hier enkele gebruikswenken die van toepassing zijn op (schilderklaar) triplex voor binnengebruik.

Toepassing

Elk plaatmateriaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingsgebied. Interprime is door de houtsoort en verlijming alleen geschikt voor toepassingen binnen. Dit multiplex is al voorzien van een grondverflaag en dus kan alleen gekozen worden voor een dekkende afwerking. Voor de volgende adviezen maakt de dikte van de primer niet uit.

Let wel: Heerst er in de toepassingsruimte een ander klimaat dan in de opslagruimte, dan moeten de platen enige tijd acclimatiseren.

Afwerking

Afwerking en onderhoud garanderen een optimale kwaliteit en een langere levensduur. Interprime is rondom voorzien van een fabrieksmatig aangebrachte grondverflaag. De schilder krijgt een gladde basisplaat waarop een dekkend afwerksysteem aangebracht kan worden op acrylaat-, alkydbasis of highsolid. Voor keuze van verfsoort bij binnentoepassing spelen zaken als krasvastheid, kleurechtheid, esthetiek, lichtval een rol bij de keuze van afwerking. We adviseren om altijd eerst een test uit te voeren met het gekozen verfsysteem.

Na elke laag moet worden geschuurd. Het aantal lagen hangt af van de toepassing, het verf- of laksysteem en de wijze van applicatie. Aanbevolen wordt, zeker bij een industrieel systeem, de adviezen van de verffabrikant voor het aanbrengen en het schuren en de droogtijd tussen twee lakbeurten te volgen.

Randafwerking

Op afgeronde randen is een betere verfhechting mogelijk.

De kopse kanten kunnen zeer snel vocht opnemen. Afronding op de overgang van oppervlak naar rand garandeert optimale verfhechting.

Een te grote verfabsorptie op triplex-zijkanten is te voorkomen door ze voor te behandelen met een goed afsluitende laag, bijvoorbeeld PVAc-lijm, nitrocelluloselak en polyurethaanlak. Breng deze veelal tweecomponentensystemen, met een hoog gehalte aan vaste stoffen, in meer lagen aan. Na de eerste laag moet men voor een glad oppervlak schuren met korrel 320 tot 360.

Acclimatiseren

De belangrijkste problemen bij afwerking zijn scheurvorming, trage lakdroging en een slechte dekking. Dit verschijnsel is meestal niet aan de nog niet afgewerkte plaat te zien, maar pas nadat de eerste laag is aangebracht. De oorzaak ligt veelal in wisselingen in het vochtgehalte, waardoor de plaat vooral in de dikte gaat werken. Het is daarom aan te bevelen de platen voor afwerking te klimatiseren. Scheurvorming is met geen enkel laksysteem te ondervangen, simpelweg omdat in vrijwel alle gevallen sprake is van een niet-homogene plaat of een plaatselijke sterke vochtinwerking. Trage lakdroging komt gewoonlijk door inhoudsstoffen of paraffine die in de laklaag terecht zijn gekomen. Vermijd dit verschijnsel door de plaat eerst te isoleren met bijvoorbeeld nitrocellulose- of polyurethaanlak. Slechte dekking kan voortkomen uit een niet homogeen oppervlak van de plaat. Rond de randen af, op scherpe hoeken is nooit voldoende dekking mogelijk.

Montage

Plaatmateriaal in binnen- en buitentoepassing dient zorgvuldig te worden bevestigd. Bij een dekkende afwerking, is het vastzetten een kwestie van de juiste schroeven op de juiste afstand, plus het stoppen van de gaten. Schroeven met verzonken koppen en passende kunststof dopjes geven het niet altijd gewenste krentenboleffect.
Onzichtbare montage kan met constructielijm (vast).